top of page
ZATundinterreg).jpg

Z.A.T. - ZUHAUSE-AT HOME-THUIS

een Duits-Nederlands Kunstproject

 

Z.A.T. (Afkorting van ZUHAUSE-AT HOME-THUIS.) is een Duits-Nederlands Kunstproject van Stichting MIKC-KunststationDelden,NL. en kunstenaar Marion Tischler ism. Bramscher Bahnhof, DE.
Het ontwerp Z.A.T is een van de uitgekozen inzendingen voor taNDem, een nieuw grensoverschrijdend meerjarenproject van de Euregio. Thema Heimat en waar voel je je thuis?

 

TaNDem richt zich op samenwerking tussen Duitse en Nederlandse kunstenaars en/of Kunst en Cultuurmakers uit de EUREGIO. Het ingezonden project met het conceptidee Z.A.T. souvenirs in 2 stations is door een samenwerking tussen MIKCKunstationDelden NL. en Marion Tischler-Bramscher Bahnhof D. Tot stand gekomen. Stations staan symbool voor het onderweg zijn en weer thuiskomen, maar ook voor vertrek en aankomst. Het contact met de reiziger en toerist is gebleven doordat de treinen op beide stations nog steeds volop in bedrijf zijn. Z.A.T. souvenirs zal in 2 stations vertegenwoordigd zijn. In de tot kunstruimtes veranderde voormalige stationsgebouwen zal een bijzondere kijk op het begrip ‘Thuis’ gegeven worden. Door de ontwerpers van het Z.A.T. kunstproject is het oog gevallen op de overal op en rondom stations te vinden zogenaamde supply kiosk: zoals de koffie en broodjes kiosk, tijdschriften en bloemenkiosk, souvenirshop etc. De kiosk die het de reizigers zo comfortabel en gemakkelijk maakt. Ennatuurlijk ook aantrekkingskracht uitoefent op ‘slechts’ voorbijgangers.Z.A.T. souvenirs KIOSK geeft echter niet de gebruikelijke ‘supply’middelen of de geijkte souvenirs, maar verkoopt kunst. Een presentatie in een publieke ruimte die speelt met het begrip souvenir als vast bestanddeel van onze cultuur, aandenken en herinnering en het willen bezitten van herinneringen.

Z.A.T. toont werken van 56 kunstenaars die zich het thema Zuhause-At home - Thuis souvenirs eigen gemaakt hebben en die een geheel eigen kijk op de wereld gaan geven. Er zullen Objecten, multiples en persiflages op bestaande souvenirs te zien en te koop zijn. De achterliggende gedachte: Neem een Thuissouvenir mee op reis ipv, andersom. De Z.A.T. werken en herinneringsobjecten zijn als contrast tegen het massatoerisme en haar stereotypes gemaakt of spelen met dit gegeven.

 

Concreet: Parallel worden 2 exposities getoond en na 3 weken omgewisseld: Locaties: MIKC KunststationDelden Nl. Opening: 3 - 3 2019 om 16.00 uur door Bramsche Bahnhof Bramsche D. Opening: 24- 3 - 11.00 uur Kiosk: Op beide locaties wordt het begrip Kiosk nieuw geïntepreteerd en als drager voor de souvenirs opgesteld staan. Ook de Kiosk als mini architectuur in het straatbeeld wordt hier door kunstenaars vorm gegeven. In het station Bramsche door de kunstenaars David

Rauer en Joshua Sassmanshausen en in MIKC Kunststation Delden door Bertine Bosch en Bert Meinen

​

Deelnemende kunstenaars uit Duitsland 

(Berlin, Hamburg, Bremen, Münster, Bielefeld, Osnabrück, Melle, Bramsche, Bersenbrück...)

Wiebke Bartsch, Reinhard Behre, Renke Brandt, Christoph Buchholz, Petra Fiebig, Anja Fußbach, Hermann Geiken, Frank Gillich, Angelika Höger, Werner Kavermann, Michael Liening-Ewert, Peter Möller, Achim Morina, Eva Preckwinkel, David Rauer, Susanne Ring, Joshua Sassmannshausen, Ann Schomburg, Tim Telscher, Marion Tischler, Margret Tobaschus, Samuel Treindl, Christine Wamhof
 

en uit Nederland (Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Zwolle, DeventerDelden Enschede, Hengelo...)

AdHoc Collectief, Jackie Bacon, CP Berbée, Ellen Blom, Bertine Bosch, Ilona Dekker, 
Silvia Doreleijers, Fersen und Weissköppel, Kira Fröse, Georg Gartz, Celleke Heemskerk, Het Wilde Oog, Veronica Haarsma, Judith Hofmann, Ricardo Liong-A-Kong, Karl-Heinz Mauermann, Bert Meinen, Mariet Offermans, Mariaan van den Berg, Pier van Dijk, Marlijn van Zadelhof, Steen Rasmussen, Bas Ruis, Hans Runge, Nicole Spit, Philip Ultee, Jelijn Verhoeven, Ria Wesseling, Hans Wassink, Jurgen Winkler, Judith Wissink, Inge Witvers 

 

Achter de naam taNDem staat het INTERREG V A project “Kunstverbinding – Kunstverbindung”. Binnen dit project werken de EUREGIO, Cultuurmij Oost, Münsterland e.V., Emsländische Landschaft e.V., de Stadt Osnabrück, de Landkreis Osnabrück en de Provincies Gelderland en Overijssel samen aan het versterken van de kunst-, cultuur- en erfgoedsector in het grensgebied.

Het project “Kunstverbinding - Kunstverbindung” wordt in het kader van het INTERREG V A programma Deutschland-Nederland medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), de Provincies Gelderland en Overijssel, het Niedersächsische Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten en het Wirtschaftsministerium des Landes NRW.

bottom of page